Vállalkozás újraindítása

Magyarország nem Budapest határában ér véget, hanem ott kezdődik igazán. Éppen ezért indította útjára a kormány a Magyar Falu Vállalkozás-újraindítási Programot, amely azért is rendkívüli, mert a legkisebb hazai településeken működő vállalkozások megerősödését segíti. A Magyar Falu Program tehát új kedvezményezetti körrel bővült 2021-től és immáron a mikrovállalkozások is pályázhatnak a működésüket, gyarapodásukat segítő forrásokra. Ezzel a támogatási formával a Magyar Falu Program eddig kizárólag hazai forrásból gazdálkodó költségvetése európai uniós forrásokkal is kiegészül.

A Magyar Falu Vállalkozás-újraindítási Program korábbi szakaszaiban, 2021. december 9-ig, 2 millió Ft – 10 millió Ft közötti vissza nem térítendő támogatást igényelhettek a szabad vállalkozási zónában, illetve azon kívül az 5000 főnél alacsonyabb lakosságszámmal rendelkező települések vállalkozásai, fejlesztéseik megvalósításához. Az érdeklődés várakozáson felüli volt. A program korábbi felhívásainak keretében közel 4500 falusi kisvállalkozót támogatott a kormány, több mint 42 milliárd forint értékben. A támogatás intenzitása 70 százalék, a lehívható előleg mértéke 25 százalék, legfeljebb 2,5 millió forint. A támogatás új eszközök, gépek beszerzésére, valamint ingatlan-beruházás megvalósítására fordítható. Részlegesen támogatható a munkavégzéshez szükséges feltételek megteremtése, valamint gyártási licenc és know-how, illetve immateriális javak beszerzése és az információs technológia-fejlesztése is. Emellett a pályázatban részlegesen elszámolható bérköltség, sőt képzés, projekt-előkészítés, valamint projektmenedzsment is.

A Kormány célja, hogy 2030-ra Magyarország azon 5 európai ország közé kerüljön, ahol a legjobb élni, dolgozni, alkotni és lakni, amely egyrészt a területi hátrányok csökkentésével és a vidék népességmegtartó erejének növelésével érhető el. Éppen ezért idén, harminc milliárd forinttal folytatódik a legkisebb hazai településeken működő vállalkozások megerősödését segítő Magyar Falu Vállalkozás-újraindítási Program melynek keretében 2 millió forint és 10 millió forint közötti vissza nem térítendő támogatásra pályázhatnak a Szabad Vállalkozási Zónákba tartozó, vagy azon kívül az 5000 fő alatti településeken működő mikrovállalkozások, fejlesztéseik megvalósítására. A támogatás intenzitása 70 százalék, vagyis 100 forintonként 70-et vállal át az állam a beruházás költségéből. A megítélt támogatás 50%-a előleg formájában lehívható a vállalkozások részére. A támogatás összegéből akár 3000 magyar mikrovállalkozás indíthat fejlesztéseket. A falvakban működő kisvállalkozások beruházásai nemcsak a helyi, hanem a teljes magyar gazdaság fejlődéséhez hozzájárulnak. 

A kiírás a palyazat.gov.hu oldalon január 24-től elérhető. A pályázatokat 2022. február 24. és 2022. március 31. között lehet benyújtani, a rendelkezésre álló forrás függvényében.

 

Dokumentumok: Pályázati felhívás

Instagram