Vállalkozás újraindítása

Magyarország nem Budapest határában ér véget, hanem ott kezdődik igazán. Éppen ezért indította útjára a kormány a Magyar Falu Vállalkozás-újraindítási Programot, amely azért is rendkívüli, mert a legkisebb hazai településeken működő vállalkozások megerősödését segíti. A Magyar Falu Program tehát új kedvezményezetti körrel bővült 2021-től és immáron a mikrovállalkozások is pályázhattak a működésüket, gyarapodásukat segítő forrásokra. Ezzel a támogatási formával a Magyar Falu Program eddig kizárólag hazai forrásból gazdálkodó költségvetése európai uniós forrásokkal is kiegészült.

2020. november 18-án megjelent a „Hátrányos helyzetű településeken működő mikro- és kisvállalkozások fejlesztéseinek támogatása” című GINOP 1.2.9-20  kódszámú, a keretemeléseket követően összesen 46,04 milliárd forint keretösszegű pályázati felhívás, melynek célja a hátrányosabb helyzetű térségek gazdasági fejlődésének, népességmegtartó erejének növelése az ott működő vállalkozások üzleti és működési feltételeinek javításán keresztül. A program 2-4. szakaszaiban - Magyar Falu Vállalkozás-újraindítási Program - 2021. december 9-ig 2 és 10 millió forint közötti vissza nem térítendő támogatást igényelhettek a szabad vállalkozási zónában, illetve azon kívül az 5000 főnél alacsonyabb lakosságszámmal rendelkező települések mikro-vállalkozásai, fejlesztéseik megvalósításához. A támogatás intenzitása 70 százalék, a lehívható előleg mértéke 25 százalék, legfeljebb 2,5 millió forint. A támogatás új eszközök, gépek beszerzésére, valamint ingatlan-beruházás megvalósítására volt fordítható, de részlegesen támogatható volt a munkavégzéshez szükséges feltételek megteremtése, valamint gyártási licenc és know-how, illetve immateriális javak beszerzése és az információs technológia-fejlesztésre is lehetett forrást nyerni. A program keretében több mint 4 200 db kérelem részesült pozitív támogatói döntésben, csaknem 41 milliárd Ft értékben.

A Kormány célja, hogy 2030-ra Magyarország azon 5 európai ország közé kerüljön, ahol a legjobb élni, dolgozni, alkotni és lakni, amely egyrészt a területi hátrányok csökkentésével és a vidék népességmegtartó erejének növelésével érhető el.  Éppen ezért, 2022.januárjában harminc milliárd forinttal folytatódott a Magyar Falu Vállalkozás-újraindítási Program. A GINOP Plusz-1.2.2-22 Magyar Falu Vállalkozás-újraindítási Programra összesen 5 303 db kérelmet nyújtottak be, melyből végül 3.591 cég kapott támogatást, 27,8 milliárd Ft forintértékben.

2021-ben és 2022-ben, a Magyar Falu Vállalkozás-újraindítási Program keretében közel 8000 falusi kisvállalkozás kapott támogatást, mintegy 70 milliárd Ft értékben. A falvakban működő kisvállalkozások beruházásai nemcsak a helyi, hanem a teljes magyar gazdaság fejlődéséhez hozzájárulnak. 

 

Dokumentumok: Pályázati felhívás

Instagram