Kisboltok támogatása
Kedvezményezett települések

Nagy kényelmet és könnyebbséget jelent, ha az alapvető élelmiszereket helyben tudjuk beszerezni és nem kell hosszabb-rövidebb utazásra indulni azért, hogy friss pékáru kerüljön az asztalra. Ráadásul a falusi lét hangulatához hozzátartoznak a mindennapos baráti csevejek, melyek színhelye lehet akár egy közösségi térként is funkcionáló kisbolt. Az elmúlt évtizedben százas nagyságrendben zártak be falvainkban az alapvető élelmiszereket forgalmazó üzletek, a még működő vállalkozások többségének fennmaradása pedig bizonytalanná vált. A kormány ezért a Magyar Falu Program negyedik pilléreként 2021-től támogatást nyújt a 2000 fő lélekszám alatti településeken lévő kisboltot működtető vagy nyitni tervező vállalkozásoknak, melyet ingatlanvásárlásra, ingatlanfejlesztésre, eszközbeszerzésre és bértámogatásra vehetnek igénybe. A támogatás 2379 települést érint, kedvezményezettjei az egyéni vállalkozók, gazdasági társaságok vagy szövetkezetek. A falvakban élők mindennapjainak megkönnyítésére a boltokban az élelmiszerek mellett egyéb termékek, piaci szolgáltatások, például vény nélkül kapható gyógyszerek és postai szolgáltatások is elérhetők lesznek. Ráadásul lehetőség van arra is, hogy mindezek mellett a kisbolt közösségi térként is funkcionáljon.

A 2021 októberében megszületett támogatói döntésnek köszönhetően több mint 100 olyan településen nyílhat kisbolt, ahol korábban bezárt, vagy nem volt helyben elérhető szolgáltatás. 

A meglévő kisboltok esetében mintegy 1400 támogatott kérelem született. A nyertesek üzletük sikeres működtetésére, szolgáltatási színvonalának emelésére fordíthatják a támogatást.

Örömteli, hogy a kisboltok többsége – az alapvető árucikkek értékesítése mellett – többletszolgáltatások biztosítását is vállalta, így ezres nagyságrendben jönnek létre új közösségi terek, ahol elérhetők lesznek friss sajtótermékek, melyeket akár egy kávé vagy fagylalt elfogyasztása mellett lapozhatunk végig, illetve szerencsejáték-szolgáltatások igénybevételére is lehetőség nyílik. Az üzletek jelentős része vény nélkül kapható gyógyszerek árusításával és postai szolgáltatások biztosításával teszi majd könnyebbé a falvakban élők mindennapjait.

A támogatások összege, - a vállalkozók által vállalt minimális önerővel együttesen- meghaladja az 50 milliárd forintot.

2022 decemberében a kormány újabb támogatásról döntött a 2000 fő alatti településeken működő kisboltok számára. 2023. januárjában 1-3 millió forint értékű működési támogatásra pályázhatnak az üzletek, amelyből - többek között - bérköltség, rezsiköltség is elszámolható. 

További információk elérhetők a lebonyolító szervezet, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. oldalán az alábbi linken keresztül és a letölthető dokumentumokban:

 

Instagram