Kisboltok támogatása

Nagy kényelmet és könnyebbséget jelent, ha az alapvető élelmiszereket helyben tudjuk beszerezni és nem kell hosszabb-rövidebb utazásra indulni azért, hogy friss pékáru kerüljön az asztalra. Ráadásul a falusi lét hangulatához hozzátartoznak a mindennapos baráti csevejek, melyek színhelye lehet akár egy közösségi térként is funkcionáló kisbolt. Az elmúlt évtizedben százas nagyságrendben zártak be falvainkban az alapvető élelmiszereket forgalmazó üzletek, a még működő vállalkozások többségének fennmaradása pedig bizonytalanná vált. A kormány ezért a Magyar Falu Program negyedik pilléreként 2021-től támogatást nyújt a 2000 fő lélekszám alatti településeken lévő kisboltot működtető vagy nyitni tervező vállalkozásoknak, melyet ingatlanvásárlásra, ingatlanfejlesztésre, eszközbeszerzésre és bértámogatásra vehetnek igénybe. A támogatás 2379 települést érint, kedvezményezettjei az egyéni vállalkozók, gazdasági társaságok vagy szövetkezetek. A falvakban élők mindennapjainak megkönnyítésére a boltokban az élelmiszerek mellett egyéb termékek, piaci szolgáltatások, például vény nélkül kapható gyógyszerek és postai szolgáltatások is elérhetők lesznek. Ráadásul lehetőség van arra is, hogy mindezek mellett a kisbolt közösségi térként is funkcionáljon.

 

A 2021 októberében megszületett támogatói döntésnek köszönhetően több mint 100 olyan településen nyílhat kisbolt, ahol korábban bezárt, vagy nem volt helyben elérhető szolgáltatás. A  nyertesek összesen 4,9 milliárd forint állami támogatást kapnak ahhoz, hogy működésükkel hozzájáruljanak a helyben elérhető alapvető szolgáltatások körének bővítéséhez. Átlagban 46 millió forintot fordíthatnak a tulajdonosok ingatlanfejlesztésre, eszközbeszerzésre, bértámogatásra, vagy akár ingatlanvásárlásra is.

A meglévő kisboltok esetében több mint 1400 támogatott kérelem született, ami azt jelenti, hogy közel 36 milliárd forint dotációban részesülnek a működő kisboltok. Átlagban 24 millió forinttal gazdálkodhatnak a nyertesek, amit üzletük sikeres működtetésére, szolgáltatási színvonalának emelésére fordíthatnak.

Örömteli, hogy a kisboltok többsége – az alapvető árucikkek értékesítése mellett – többletszolgáltatások biztosítását is vállalta, így ezres nagyságrendben jönnek létre új közösségi terek, ahol elérhetők lesznek friss sajtótermékek, melyeket akár egy kávé vagy fagylalt elfogyasztása mellett lapozhatunk végig, illetve szerencsejáték-szolgáltatások igénybevételére is lehetőség nyílik. Az üzletek jelentős része vény nélkül kapható gyógyszerek árusításával és postai szolgáltatások biztosításával teszi majd könnyebbé a falvakban élők mindennapjait.

 

További információk elérhetők a lebonyolító szervezet, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. oldalán az alábbi linken keresztül és a letölthető dokumentumokban:

 

Instagram