Kisboltok támogatása
Kedvezményezett települések

Nagy kényelmet és könnyebbséget jelent, ha az alapvető élelmiszereket helyben tudjuk beszerezni és nem kell hosszabb-rövidebb utazásra indulni azért, hogy friss pékáru kerüljön az asztalra. Ráadásul a falusi lét hangulatához hozzátartoznak a mindennapos baráti csevejek, melyek színhelye lehet akár egy közösségi térként is funkcionáló kisbolt. Az elmúlt évtizedben százas nagyságrendben zártak be falvainkban az alapvető élelmiszereket forgalmazó üzletek, a még működő vállalkozások többségének fennmaradása pedig bizonytalanná vált. A kormány ezért a Magyar Falu Program negyedik pilléreként 2021-ben támogatást nyújtott a 2000 fő lélekszám alatti településeken lévő kisboltot működtető vagy nyitni tervező vállalkozásoknak, melyet ingatlanvásárlásra, ingatlanfejlesztésre, eszközbeszerzésre és bértámogatásra vehettek igénybe. A támogatás 2379 települést érint, kedvezményezettjei az egyéni vállalkozók, gazdasági társaságok vagy szövetkezetek. A falvakban élők mindennapjainak megkönnyítésére a boltokban az élelmiszerek mellett egyéb termékek, piaci szolgáltatások, például vény nélkül kapható gyógyszerek és postai szolgáltatások értékesítésére is lehetőség nyílt. Ráadásul a kisbolt mindezek mellett, közösségi térként is funkcionálhat.

A 2021 októberében megszületett támogatói döntésnek köszönhetően több mint 100 olyan településen nyílhatott kisbolt, ahol korábban bezárt, vagy nem volt helyben elérhető szolgáltatás. 

A meglévő kisboltok esetében mintegy 1400 támogatott kérelem született. A nyertesek üzletük sikeres működtetésére, szolgáltatási színvonalának emelésére fordíthatták a támogatást.

Örömteli, hogy a kisboltok többsége – az alapvető árucikkek értékesítése mellett – többletszolgáltatások biztosítását is vállalta, így ezres nagyságrendben jöttek létre új közösségi terek, ahol elérhetők a friss sajtótermékek, melyeket akár egy kávé vagy fagylalt elfogyasztása mellett lapozhatunk végig, illetve szerencsejáték-szolgáltatások igénybevételére is lehetőség nyílik. Az üzletek jelentős része vény nélkül kapható gyógyszerek árusításával és postai szolgáltatások biztosításával teszi könnyebbé a falvakban élők mindennapjait.

A támogatások összege, - a vállalkozók által vállalt minimális önerővel együttesen- meghaladja az 50 milliárd forintot.

2022 decemberében a kormány újabb támogatásról döntött a 2000 fő alatti településeken működő kisboltok számára, melynek során közel 8 milliárd forint állami dotációt kaptak a kisboltok, működési költségeik finanszírozására.  2806 kisbolt adott be érvényes pályázatot, a nyertesek átlagosan 2,9 millió forintot költhetnek rezsire, bérleti díjra vagy bérre. Az egyszeri, egyösszegű, vissza nem térítendő támogatás 1700 település kisboltjának megmentését teszi lehetővé, közöttük 661 olyan település van, ahol csak egyetlen üzlet működik, azaz ha bezárna, a kistelepülés vásárlási lehetőség nélkül maradna.

Instagram