Falusi Civil Alap

A civil szféra az elmúlt évtizedekben hatalmas fejlődésen ment keresztül. Szervezetek, alapítványok jöttek létre, melyek szerepe meghatározó a mindennapi életben. Amellett hogy társadalmilag hasznos tevékenységet, sokszor közfeladatokat látnak el, érdekmegjelenítő és közösségépítő szerepet is betöltenek. A falvak életében is különös súllyal bírnak ezek az önkéntes állampolgári szerveződések. Ezért a kormány úgy döntött, hogy munkájuk ösztönzéseképp a Magyar Falu Programon keresztül is segíti és támogatja őket.

2020-ban 5 milliárd forint keretösszegű támogatást kaptak pályázat útján a falvakban működő civil szervezetek. A program sikerességére tekintettel, a Miniszterelnökség a tavalyihoz hasonló keretösszeggel, jelentősebb változtatás nélkül, idén is meghirdette a Falusi Civil Alapot, majd 2021 októberében a kormány 5 milliárd forint többletforrás biztosításáról döntött, melyből a tartaléklistára került szervezetek jutottak újabb támogatásokhoz. 

Így összesen a Magyar Falu Program keretében két év alatt 15 milliárd forint került a kistelepülési civil szervezetekhez céljaik megvalósítására, összesen 4545 nyertes pályázat keretében.

A nyertesek közt önkéntes tűzoltó-egyesületek, polgárőr-egyesületek, sportegyesületek, művészeti, hagyományőrző, faluszépítő, szociális munkát végző egyesületek, alapítványok is megtalálhatók.

 

Dokumentumok:

  • Pályázati kiírás
  • Útmutató

.

2020-ban 5 milliárd forint keretösszegű támogatást kaptak pályázat útján a falvakban működő civil szervezetek. A program sikerességére tekintettel, a Miniszterelnökség a tavalyihoz hasonló keretösszeggel, jelentősebb változtatás nélkül, idén is meghirdette a Falusi Civil Alapot. Két év alatt több mint 3100 falusi civil szervezetet támogatott a kormány. A nyertesek közt önkéntes tűzoltó egyesületek, polgárőr egyesületek, sportegyesületek, művészeti, hagyományőrző, faluszépítő, szociális munkát végző egyesületek, alapítványok is megtalálhatók.

Instagram