Falusi Civil Alap

A civil szféra az elmúlt évtizedekben hatalmas fejlődésen ment keresztül. Szervezetek, alapítványok jöttek létre, melyek szerepe meghatározó a mindennapi életben. Amellett hogy társadalmilag hasznos tevékenységet, sokszor közfeladatokat látnak el, érdekmegjelenítő és közösségépítő szerepet is betöltenek. A falvak életében is különös súllyal bírnak ezek az önkéntes állampolgári szerveződések. Ezért a kormány úgy döntött, hogy munkájuk ösztönzéseképp a Magyar Falu Programon keresztül is segíti és támogatja őket.

2020-ban 5 milliárd forint keretösszegű támogatást kaptak pályázat útján a falvakban működő civil szervezetek. A program sikerességére tekintettel, a Miniszterelnökség 2021-ben hasonló keretösszeggel, jelentősebb változtatás nélkül hirdette meg újra a Falusi Civil Alapot, majd év közben a kormány 5 milliárd forint többletforrás biztosításáról is döntött, melyből a tartaléklistára került szervezetek jutottak újabb támogatásokhoz. 2022-ben folytatódott a Falusi Civil Alap, idén szintén ötmilliárd forintos keretből az egyesületek, alapítványok megemelt támogatási összegek mellett, a korábbi évekhez hasonlóan négy célra nyújthatták be igényeiket.

Így összesen a Magyar Falu Program keretében három év alatt 20 milliárd forint került a kistelepülési civil szervezetekhez céljaik megvalósítására, összesen mintegy 6000 nyertes pályázat keretében.

A nyertesek közt önkéntes tűzoltó-egyesületek, polgárőr-egyesületek, sportegyesületek, művészeti, hagyományőrző, faluszépítő, szociális munkát végző egyesületek, alapítványok is megtalálhatók.

 

Dokumentumok:

  • Pályázati kiírás
  • Útmutató

.

2020-ban 5 milliárd forint keretösszegű támogatást kaptak pályázat útján a falvakban működő civil szervezetek. A program sikerességére tekintettel, a Miniszterelnökség a tavalyihoz hasonló keretösszeggel, jelentősebb változtatás nélkül, idén is meghirdette a Falusi Civil Alapot. Két év alatt több mint 3100 falusi civil szervezetet támogatott a kormány. A nyertesek közt önkéntes tűzoltó egyesületek, polgárőr egyesületek, sportegyesületek, művészeti, hagyományőrző, faluszépítő, szociális munkát végző egyesületek, alapítványok is megtalálhatók.

Instagram