Falusi CSOK

Falun élni jó! A falusi életmód számtalan előnnyel jár a városi léthez képest. Tiszta levegő, madárcsicsergés, nyugodt környezet, nagyobb élettér, saját kert, közvetlenebb emberi kapcsolatok és még sorolhatnánk. Az emberek ezt egyre inkább kezdik felismerni, megfordulni látszik a trend, nagyvárosok helyett a kisebb településekre költöznének a fiatal párok, családok. A kormány ehhez nyújt segítséget a Magyar Falu Program otthonteremtést támogató pillérével, a falusi CSOK-kal.

A falusi CSOK 2019. július elseje óta igényelhető, immáron 2631 olyan magyarországi kistelepülésen, ahol az elmúlt évtizedekben az átlagosnál nagyobb mértékben csökkent a lakosság száma. A falusi CSOK egész Európában egyedülálló és példaértékű támogatási rendszer, melynek köszönhetően egyre több család számára válik elérhetővé a saját otthon álma, melyet vidéki környezetben, akár szülőfalujában valósíthat meg.

A falusi CSOK indulása óta több mint 43 ezer kistelepülésen élő család letelepedését segítette elő, a vissza nem térítendő támogatást több mint 241 milliárd forint értékben igényelték.

2024. január 1-jétől új, még kedvezőbb feltételek mellett érhető el a támogatás, az igényelhető keretösszeg mértéke pedig 50 százalékkal emelkedett.

Gyermekek száma

Falusi CSOK maximális összege

- használt lakás vásárlása bővítéssel és/vagy korszerűsítéssel

- új egylakásos lakóépület vásárlása vagy építése

egy gyermek

1 000 000 forint

kettő gyermek

4 000 000 forint

három vagy több gyermek

15 000 000 forint

 

Gyermekek száma

Falusi CSOK maximális összege

meglévő lakás bővítése, illetve korszerűsítése

egy gyermek

600 000 forint

kettő gyermek

2 000 000 forint

három vagy több gyermek

7 500 000 forint

A falusi CSOK bevezetése rövid időn belül is hatással volt a kistelepülések népességmegtartó erejére, hiszen nagyságrendileg 1200 olyan kistelepülésen indult újra a népesség növekedése, ahol korábban lélekszámcsökkenés volt tapasztalható.

2020. január 1-től a támogatás kiegészült továbbá az adó-visszatérítési támogatással, amely igényelhető falusi CSOK-kal együtt és azon kívül, önálló kérelemmel, akár nyugdíjjogosultsággal is. A támogatás a korszerűsítési munkák költségeinek áfatartalmára vonatkozik legfeljebb 5 millió forint értékben. A 2021 januárjától igényelhető otthon-felújítási támogatás szintén igényelhető a falusi CSOK mellé, amennyiben a felújítási és korszerűsítési tevékenységek megoszthatók. A falusi CSOK kombinálható továbbá a szintén 2024. január 1-től elérhető CSOK Plusz kamattámogatott hitellel. 

 

További információk: 

Instagram