Hírek / érdekességek

Több, mint 73 milliárd forinttal támogatta eddig a Magyar Falu Program a közösségi infrastruktúra fejlesztését falvainkban

A Magyar falu program keretében országszerte jönnek létre, újulnak meg közösségi terek a kistelepüléseken - mondta a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos Laskodon, a helyi közösségi tér átadásán csütörtökön.

 

Gyopáros Alpár jelezte: az országban 359 üres, többnyire a települések központjában álló ingatlan megvásárlására több mint 1,5 milliárd forint pályázati forrást biztosítottak az önkormányzatoknak, ahol közösségi tereket alakíthattak ki. Az elmúlt négy esztendőben közösségi infrastruktúra fejlesztésére, kialakítására önkormányzati, egyházi és civil szervezetek 13 300 pályázatot nyújtottak be, amit a Magyar falu program keretében több mint 73 milliárd forinttal támogattak - ismertette a kormánybiztos. Gyopáros Alpár azt mondta, 50-70 éves lemaradást kell pótolni az ország kistelepülésein, amit lépésről lépésre tudnak megtenni a 2018-ban meghirdetett Magyar falu program keretében.

Felidézte, hogy először a falusi csok-ot hirdették meg, majd az óvodafelújítások, -bővítések, bölcsőde- és iskolakorszerűsítések, orvosi rendelők felújítása, út- és járdaépítések következtek. Ez hosszú távú program, ami biztosítja a falvak jövőjét - fűzte hozzá. Elmondta azt is, hogy Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegye 5. számú egyéni országgyűlési választókerületében - amelyhez Laskod is tartozik -, az elmúlt négy évben több mint 15 milliárd forint értékű fejlesztés valósult meg a Magyar falu program keretében.

Kovács Sándor, a térség fideszes országgyűlési képviselője hozzátette: választókerületében a legnagyobb tétel a gyorsforgalmiút-fejlesztés és a börtönberuházás.

Pallai Ferenc Péter (Fidesz-KDNP), Laskod polgármestere jelezte: az elmúlt években számos fejlesztés történt a településen, aminek eredményeként húsz új munkahelyet is létrehoztak. A most kialakított közösségi tér épületének megvásárlásához, illetve felújításához 30 millió forintot nyertek el a Magyar falu program pályázatain - mondta a polgármester.

Instagram