Hírek / érdekességek

Több mint 300 millió forintból újult meg Kastélyosdombó központi útszakasza

A falun élő ember nem alacsonyabb rendű ember, a falun élő ember kincs - mondta a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos szerdán Kastélyosdombón.

 

Gyopáros Alpár a Somogy vármegyei település több mint 300 millió forintból megújult központi útszakasza és egy új adótorony átadásán hangsúlyozta: a falvak megmentéséért szükség van a fejlesztéseik támogatására és szükség van olyan missziókra, mint amilyet az Ökumenikus Segélyszervezet végez Kastélyosdombón. Arra hívta fel a figyelmet, hogy a segélyszervezet több mint egy évtizede van jelen a településen, kezdetben szociális szolgáltatást végzett, ma már gazdasági, turisztikai tevékenységet is folytat és a településképet is fejleszti. A kormánybiztos megjegyezte, hogy Kastélyosdombó lakosainak száma a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint húsz évvel ezelőtt még 300 felett volt, 2010-re 200-ra csökkent, de a segélyszervezetnek is köszönhetően mára 250-re nőtt. Gyopáros Alpár utalt arra, hogy a Magyar falu program nemcsak a közintézmény-hálózatot fenntartó, közszolgáltatásokat biztosító önkormányzatokat, hanem egyéb intézményfenntartókat, a település életében meghatározó egyházakat és civil szervezeteket is támogat.

Lehel László, a segélyszervezet elnök-igazgatója azt közölte, hogy a Kastélyosdombón megvalósult modellértékű beruházások a Magyar falu program támogatásából, továbbá energetikai, telekommunikációs, építőipari cégek összefogásával valósultak meg. A község központi útszakaszáról elmondta, az útburkolat rekonstrukcióján túl megoldották a csapadékvíz elvezetését, a föld alá helyezték a légkábeleket, kandelábereket telepítettek, és egyebek mellett térkövezést is elvégeztek. A beruházások a tervek szerint egy pajta felújításával és egy 150 embert befogadó rendezvényterem kialakításával folytatódnak - tette hozzá.

Budai J. Gergő, a Vantage Towers elnök-vezérigazgatója azt mondta, hogy a cég maga finanszírozta az adótorony állításának 70 millió forintos költségét. A bázisállomás a társaság felelősségvállalásának, illetve annak a jelképe, hogy szeretnek visszaadni annak a közösségnek, amelyben jelen vannak - mondta, hozzátéve, hogy a cégnek mintegy 2400 bázisállomása van Magyarországon. Jelezte, az új kastélyosdombói adótorony térerőt, valamint 4G és 5G szolgáltatást biztosít a Vodafone-nal és a Magyar Telekommal együttműködésben. Példaértékű összefogás született, mert a Vantage Towers lemond a Vodafone és a Magyar Telekom által az új kastélyosdombói adótorony után fizetett használati díjról, a vállalat az összeget a segélyszervezetnek utalja át, támogatva helyi céljai megvalósítását.

Kövesi Gabriella, a Magyar Telekom csoport szabályozási igazgatója arról szólt, hogy vannak helyzetek, amikor csak ilyen típusú összefogással valósítható meg távközlési infrastruktúra építése.

Kirizs Zsolt, Kastélyosdombó független polgármestere azt közölte, hogy az új, 51 méter magas adótorony 3,5 kilométeres körzetben biztosít teljes lefedettséget, megkönnyítve a világháló elérését a lakosságnak.Kastélyosdombó egy modern világba lép e szolgáltatással - hangsúlyozta.

    A község megújult központi útszakasza és az új adótorony átadásán részt vett Lévai Anikó, a segélyszervezet jószolgálati nagykövete, Orbán Viktor   felesége, Biró Norbert (Fidesz-KDNP), a Somogy Vármegyei Közgyűlés elnöke és mások mellett Szita Károly (Fidesz-KDNP), Kaposvár polgármestere is.

Instagram