Hírek / érdekességek

Több mint 2000 közösségi tér újult meg az elmúlt négy évben

A kistelepüléseket saját kis közösségeik teszik élővé és szerethetővé, ezért fontos ezeket kiemelten segíteni - jelentette ki a Miniszterelnökség modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztosa csütörtökön, a Heves vármegyei Apcon.

 

Gyopáros Alpár a Magyar Falu Program támogatásával felújított helyi közösségi házban tartott sajtóeseményen kiemelte: a közösségi terek fontos szerepet töltenek be a falvak lakóinak életében, programjaik, ünnepeik megvalósításában. Ezért is része a programnak ilyen létesítmények kialakításának, illetve megújításának segítése: 2019 óta országszerte 2200 önkormányzati vagy egyházi tulajdonú közösségi tér felújítására biztosított a kormány több tízmilliárd forint támogatást - tette hozzá. Emlékeztetett: ezek a fejlesztések is hozzájárulnak a program legfőbb célkitűzésének teljesítéséhez, azaz magasabb életminőség biztosításával helyben maradásra ösztönzik a kistelepülésen lakó családokat, fiatalokat. Mindez azonban csak úgy lehetséges, ha az emberek saját falujukban is megtalálják számításukat, boldogulásukat, nem kell ezért máshová költözniük - mondta.

Ezért épülnek és újulnak meg a program keretében oktatási, egészségügyi és kulturális intézmények, miközben javulnak, illetve indulnak el pályázati forrásból hasznos, nem ritkán nélkülözhetetlen helyi szolgáltatások - sorolta megjegyezve: ezt a munkát a kormány a továbbiakban is folytatja. A Magyar Falu Programon belül jelenleg is elérhető egy 10 milliárd forint keretösszegű pályázat, melyből szintén lehetőség van önkormányzati ingatlanok, így közösségi célú létesítmények fejlesztésére - tájékoztatott a kormánybiztos.

Szabó Zsolt, a térség fideszes országgyűlési képviselője az eseményen arról beszélt: Apc nagy múltú és napjainkban is látványosan fejlődő település, mely méltó a kormány támogatására. A Magyar Falu Program pályázatain eddig mintegy 100 millió forintot nyert, melyből járdák, intézmények újultak meg és a temető is megszépült. A közösségi ház kialakítására ebből saját forrásaival kiegészítve több mint 20 millió forintot fordíthatott az önkormányzat. Így megvásárolt és átalakíttatott egy 200 éves épületet, melyben közösségi teret és házasságkötő termet hozott létre, míg a külső felújításra a remények szerint egy újabb sikeres pályázat teremt majd lehetőséget - fogalmazott. A választókerület települései eddig mintegy 10 milliárd forint támogatáshoz jutottak a programnak köszönhetően, míg a falusi csok további mintegy 5 milliárd forinttal segítette a térségben élőket - közölte.

Instagram