Hírek / érdekességek

Tízmilliárd forint szolgálati lakásokra

A Magyar falu program keretében ötszáz szolgálati lakást újítottak fel tízmilliárd forintos kormányzati támogatással az elmúlt négy évben - mondta a Miniszterelnökség modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztosa szerdán a Baranya vármegyei Bezedeken.

 

Gyopáros Alpár a Mohácstól délnyugatra, Villánytól keletre, közvetlenül a horvát határ mentén fekvő településen, egy tanári szolgálati ház átadásán kifejtette: a kabinet annak érdekében járul hozzá a bezedekihez hasonló épületek felújításához, hogy a kisebb falvak vonzóbbá váljanak a közszférában dolgozók számára. Felidézte: a kommunizmus, és a '60-70-es évek elhibázott kormányzati politiája miatt a kistelepülésekből a városokba áramlott a lakosság, emiatt pedig a falvakban jelentősen csökkent a közszolgáltatások színvonala, a folyamat ráadásul öngerjesztő volt. Közölte: a kormány az elmúlt bő évtizedben számos intézkedéssel, majd a Magyar falu programmal átfogó módon is jelentős erőfeszítéseket és anyagi áldozatvállalást tett a falvak elnéptelenedésének megakadályozása, a jelenség visszafordítása érdekében.

Kifejtette: a kabinet orvosi rendelők, bölcsődék, óvodák, iskolák felújítását, illetve létesítését támogatta több száz millió forinttal, és ezen intézkedések közé tartozik a szolgálati lakások biztosítása a közszférában dolgozók számára. Gyopáros Alpár aláhúzta: a Magyar falu program jelentős eredményeket hozott, ezért a kistelepülések fejlesztését a jövőben is folytatni fogja a kormányzat.

Hargitai János (KDNP), a terület országgyűlési képviselője arról szólt, hogy soha korábban nem fejlődött olyan jelentősen az általa képviselt mohácsi térség, mint ezekben az esztendőkben. Ez annak köszönhető, hogy a kormány falvakat célzó programjának segítségével a kisebb települések mindegyikében fejlesztéseket tudnak végrehajtani a lakosság helyben tartása érdekében - mondta. A mohácsi térség fejlődése a jövőben sem áll meg, hiszen a mohácsi csata 500. évfordulója kapcsán zajló Mohács 500 program keretében számos beruházás, fejlesztés jön majd létre a környéken - mondta a képviselő.

Őri László (Fidesz-KDNP), a Baranya Vármegyei Önkormányzat elnöke úgy vélte: a falvak fejlődésének egyik kulcsa, hogy a helyi közösségeknek legyen jövőképük. A politikus szerint a baranyai falvakban ezidáig megvalósult fejlesztések azt bizonyítják, hogy a közösségek képesek meghatározni, mi mindenre van szükségük boldogulásuk érdekében, hogy jól együtt tudnak működni egymással, illetve hogy a kormányzat partner az elképzelt fejlesztések megvalósításában.

Lovas Norbert, Bezedek független polgármestere reményét fejezte ki, hogy a szerdán átadott épületbe mihamarabb pedagógus költözik, akinek munkájával a szomszédos Lippó községben működő iskola is jobb oktatást nyújthat a jövőben.

Instagram