Hírek / érdekességek

Sajtóközlemény

Folytatódik a falusi vállalkozások újraindítását segítő program. Megjelent a Magyar Falu Vállalkozás-újraindítási Program harmadik körének felhívása. A szabad vállalkozási zónákban vagy 5000 fő alatti településeken működő, legfeljebb 10 főt foglalkoztató vállalkozások összesen 20 milliárd forint vissza nem térítendő támogatásra pályázhatnak.

 

A Magyar Falu Programmal összhangban nyíló új pályázati lehetőségnek köszönhetően a kistelepüléseken élő lakosság egyre szélesebb körét tudjuk támogatni. Kiemelt célunk, hogy minden falusi ember életminősége javuljon, melynek érdekében a harmadik éve tartó Magyar Falu Program eddig tisztán hazai forrásból gazdálkodó 600 milliárd forintos költségvetése most először európai uniós forrásokkal is kiegészül" – nyilatkozta Gyopáros Alpár modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztost.

A Magyar Falu Vállalkozás-újraindítási Program több szempontból is rendkívüli, hiszen a legkisebb hazai településeken működő, legkisebb vállalkozások pályázhatnak a megerősödésüket szolgáló, 2-10 millió forint közötti támogatásra. A program első két körében eddig 2600-nál több pályázót támogattunk 27,4 milliárd forint értékben, most pedig projektmérettől függően újabb 1500-4000 vállalkozás támogatását tervezzük – hangsúlyozta György László gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkár. Hozzátette, a kormány célja, hogy a magyar vállalkozásokat megerősítve indítsa újra a gazdaságot.

Az összesen 20 milliárd forint keretösszegű Magyar Falu Vállalkozás-újraindítási Programra 2021. november 9-től lehet pályázatot benyújtani. A 2-10 millió forint közötti vissza nem térítendő támogatásra az 5000 fő alatti településeken vagy szabad vállalkozási zónákban működő mikrovállalkozások pályázhatnak. A támogatás formája vissza nem térítendő támogatás, a támogatás intenzitása maximum 70 százalék. Vagyis minden 100 forint beruházásnál 70 forintot átvállal az állam. A lehívható előleg mértéke 50 százalék.

A támogatható tevékenységek körét a mikrovállalkozások igényei szerint határozták meg, a támogatás új eszközök, gépek beszerzésére, valamint ingatlanberuházás megvalósítására, például üzletek vagy műhelyek építésére, bővítésére, korszerűsítésére és átalakítására fordítható. Részlegesen támogatható a munkavégzéshez szükséges feltételek megteremtésére, valamint gyártási licenc és know-how, illetve immateriális javak beszerzése és az információs technológia-fejlesztése is. Emellett a pályázatban részlegesen elszámolható bérköltség, sőt a projekt-előkészítés és projektmenedzsment is. A pályázó vállalkozásoknak minimum 1 lezárt üzleti évvel kell rendelkezniük és állományi létszámuk minimum 1 fő lehet.

A támogatási kérelmek benyújtására 2021. november 9-től 2021. december 9-ig van lehetőség. A további részleteket a felhívás tartalmazza, amely a https://www.palyazat.gov.hu oldalon érhető el.

 

Budapest, 2021. október 11.

Innovációs és Technológiai Minisztérium

Kommunikációs Főosztály

H-1055 Budapest, Honvéd utca 13–15.

E-mail: sajto@itm.gov.hu

Web:  www.kormany.hu

Instagram