Hírek / érdekességek

Németkéren is megújult orvosi rendelő várja a település lakóit

Vonzóvá kell tenni a falvakat a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos szerint ahhoz, hogy megálljon a kistelepülések népességcsökkenése.

 

Gyopáros Alpár a Tolna vármegyei Németkéren, a Magyar falu program 19 millió forintos támogatásával felújított orvosi rendelő csütörtöki átadásán azt mondta, a kormány eltökélt a falvak fejlesztésére, és "a mindenkori lehetőségekhez képest, de a létező legnagyobb erőforrásokat mozgósítva" biztosítani fogja a program működését. Megjegyezte: fél évszázada zajlik az elvándorlás a falvakból. Ahhoz, hogy ez a tendencia megforduljon, élhető településeket kell kialakítani, komolyabb, életminőséget javító intézkedéseket kell tenni. Emellett meg kell értetni a fiatalokkal, hogy ha az alapszolgáltatásokat a falvakban olyan minőségben biztosítják, mint a városokban, akkor a falu a miliőjének köszönhetően megelőzheti a várost - tette hozzá.

Úgy fogalmazott, a fiataloknak a család, az egzisztenciális biztonság a legfontosabb. A Magyar falu program elindításakor ezt a cél tűzték ki az infrastrukturális fejlesztésekkel. Úgy vélekedett, hogy az a verseny, ami a falvak és a városok között zajlik, bölcsődék építésével, óvodák felújításával, az óvodai férőhelyek számának növelésével vagy orvosi rendelők felújításával kiegyenlíthető. A kormánybiztos közölte, Tolna vármegyében 30 milliárd, Németkéren 200 millió forint értékű fejlesztést valósítottak meg a program támogatásával.

Süli János (KDNP), a térség országgyűlési képviselője többek között arról beszélt, hogy az elmúlt években központi forrásból járhatóvá tették a környék útjait. Ez azért is fontos, mert a járóbetegellátás központja Paks - mutatott rá.

Horváthné Gál Erika, a község független polgármestere ismertette: az önkormányzat 2019 és 2022 kötött kilenc pályázaton összesen 143 millió forintot nyert el a program forrásaiból, amelyet 23 millió forint önrésszel egészített ki. Az orvosi rendelő mellett a többi közt utakat, óvodai játszóteret újítottak fel, kerékpárutat építettek és orvosi eszközöket szereztek be.

Instagram