Hírek / érdekességek

Közösségi célokat szolgál a felújított Radó-kastély

Az alkotás és a közösség iránti tiszteletet a falusi ember lételemének nevezte a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos a Veszprém vármegyei Kemeneshőgyészen pénteken.

 

Gyopáros Alpár a Radó-kastély felújítása alkalmából tartott rendezvényen elmondta: az épület a Magyar falu programnak köszönhetően újulhatott meg. Településképi szempontból is fontos, hogy megszépült a kastély, amely a falu közösségi épülete - tette hozzá. A kormánybiztos megemlítette, hogy több mint 45 milliárd forintot fordítottak a Magyar falu programból Veszprém vármegye településeire, ebből a Radó-kastély felújítása mintegy 52 millió forintba került.

Kovács Zoltán, a térség fideszes országgyűlési képviselője sikeresnek nevezte a Magyar falu programot, hangsúlyozva, hogy a polgármesterek bevonásával hirdettek meg 2018-ban. A program 2800 települést érint - mondta. Kiemelte, hogy a kemeneshőgyészi beruházás révén a településnek művelődési háza lehet, mely korábban nem volt.

Kovács Tamás, Kemeneshőgyész független polgármestere arról beszélt, hogy a község csupán pályázati forrásból képes fejlesztéseket megvalósítani. Beszámolt arról, hogy 14 nyertes pályázata volt a településnek, 155 millió forintot nyertek.     Felidézte: a Radó-kastély már az 1764-es térképen is szerepelt, a jelenlegi arculatát a 19. század végén, a 20. század elején nyerte el, sokáig a falu iskolájaként működött.     A beruházással az épület homlokzata, rendezvényterme, elektromos hálózata és nyílászárói újultak meg - ismertette a polgármester.

Instagram