Hírek / érdekességek

"Közösségeket, közösségi élményeket nem lehet vásárolni"

A falvaknak nincs jövője a falusi emberek és a falusi közösségek nélkül - jelentette ki a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos szombaton a zalai Felsőrajkon.
Gyopáros Alpár a nemzetközi, térségi kiállítás és vásár, kulturális és gasztronómiai seregszemle megnyitóján elmondta, hogy a falvakban a Magyar falu program forrásai révén a jóléti beruházásokhoz szükséges anyagokat meg lehet venni, de "közösségeket, közösségi élményeket nem lehet vásárolni". A kormánybiztos emlékeztetett arra, hogy Magyarország lakosságának több mint egyharmada, 3,3 millió ember falun él, ők a legfőbb kedvezményezettjei a Magyar falu programnak.
Zala az ország egyik legaprófalvasabb vidéke, ahol még inkább fontos ez a program, amelynek révén öt év alatt közel 50 milliárd forint fejlesztési forrás érkezett eddig a vármegyébe. A pályázók önkormányzatok, civil szervezetek, egyházközségek, helyi vállalkozások és fiatal családok. Számukra utakat, járdákat és intézményeket újítanak fel, óvodákat bővítenek, bölcsődéket építenek és iskolákat fejlesztenek, továbbá orvosi rendelőket és szolgálati lakásokat építenek, hogy legyenek orvosok és pedagógusok is a falvakban - sorolta Gyopáros Alpár.

 

Instagram