Hírek / érdekességek

Közel 1,7 milliárd forintnyi ingatlanvagyon kerül az önkormányzatokhoz

Magyarország Kormánya a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-vel és a Maradványvagyon-hasznosító Zrt.-vel együttműködésben úgy határozott, hogy az egyes önkormányzatok közigazgatási területén fekvő, állami feladatellátáshoz nem szükséges állami tulajdonú ingatlanokat ingyenesen átadja az 5 ezer lélekszám alatti és az 5 és 15 ezer fő közötti önkormányzatok részére.

 

A támogatásnak köszönhetően közel 1900 ingatlan került mintegy 600 település tulajdonába, melyek nyilvántartási értéke közel 1,7 milliárd forint.

Az állami ingatlanok ingyenes tulajdonba vételének lehetőségét 2021-ben már biztosította a kormány az 5000 lélekszám alatti települések részére a Magyar Falu Program keretében, akkor 1,2 milliárd forintnyi ingatlanvagyon átruházása valósult meg. A támogatás sikere okán 2023-ban döntés született a program folytatásáról, illetve annak kiterjesztéséről az 5 és 15 ezer fő közötti lakosságszámú településekre is.

Az ingatlanátadás egy olyan egyedülálló lehetőséget jelent az érintett településeknek, amelyen keresztül nem csak az önkormányzat vagyona gyarapszik, hanem azok közösségi célra történő hasznosítására is lehetőség nyílik.

Az ingatlanok és az azokhoz kapcsolódó, valamint azokon található állami tulajdonú ingó vagyontárgyak 2024. július 1. napján ingyenesen, nyilvántartási értéken kerülnek a kormány határozatában megjelölt önkormányzatok tulajdonába.

Instagram