Hírek / érdekességek

Átadták a felújított polgármesteri hivatalt Rábapordányban

A Magyar falu programban 2019 óta 300 milliárd forint pályázati támogatást biztosított a kormány a kistelepülések fejlesztésére - mondta a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos szombaton a Győr-Moson-Sopron vármegyei Rábapordányban, ahol a program részeként felújították a polgármesteri hivatalt.

 

Gyopáros Alpár - aki a térség fideszes országgyűlési képviselője is - hozzátette, hogy négy év alatt több mint 30 ezer nyertes pályázatot hirdettek ki, és egy-egy pályázó átlagosan 10 millió forint támogatást nyert el. A fejlesztések legfontosabb eredménye az, hogy a kistelepülések döntő részén megállt a népességszám csökkenése - emelte ki. A kormánybiztos kifejtette: azok a fiatalok, akik korábban azért hagyták el a szülőfalujukat, mert a helyi életminőséget nem találták kielégítőnek, a fejlesztések révén ma már látják, hogy folyamatosan javul az életminőség, és helyben maradnak, családot alapítanak. Ennek köszönhetően egyre több bölcsődét és óvodát kell fejleszteni, bővíteni, és "el fogunk jutni odáig is, hogy iskolákat is kell majd bővíteni a kistelepüléseken" - fűzte hozzá.

Gyopáros Alpár elmondta azt is, hogy Rábapordányra is érvényes a népességszám növekedése. Húsz évvel ezelőtt ezer fölött volt a lakosságszám, de 2010 környékére ezer alá csökkent. Jelenleg azonban újra meghaladja az ezret a településen élők száma. A községben a polgármesteri hivatal épületét három ütemben, több mint 130 millió forint támogatásból újították fel az elmúlt három évben. A kormánybiztos jelezte, sok kistelepülés küzd azzal, hogy a működő hivatal épülete elavult, de önerőből a helyi önkormányzat nem tudja felújítani, így fontos a támogatás.

Visy László (független) polgármester azt hangsúlyozta, hogy a hivatal a közösséget szolgálja. Az átadóünnepségen elhangzott, hogy több mint háromszáz négyzetméteren korszerűsítették az épületet, egyebek mellett kicserélték a nyílászárókat és a tetőszerkezetet. A beruházással az energiahatékonyság is javult.

Instagram