Hírek / érdekességek

Átadták a felújított plébániaépület új közösségi tereit Veszkényen

Átadták, megáldották a Győr-Moson-Sopron vármegyei Veszkény község római katolikus plébániájának felújított épületét, az abban kialakított új közösségi tereket vasárnap, a beruházás a Magyar falu program keretében, 60 millió forintból valósult meg.

 

Gyopáros Alpár modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos, a térség fideszes országgyűlési képviselője köszöntőjében úgy fogalmazott: szomorú tény, hogy Magyarországon - de a világon máshol is - évtizedek óta paphiánytól szenvednek a keresztény közösségek, a falusi plébánia épületek pedig nagy számban üresen állnak. "Ezért gondolta azt Magyarország kormánya, hogy a Magyar falu program keretében biztosítsunk forrást arra, hogy az üresen álló plébániai épületeket felújítsuk, új közösségi funkcióval lássuk el" - mondta. 

Ismertetése szerint a Magyar falu program keretében 2019-től 1300 plébánia és parókia épületét újították fel, az összeg meghaladja a 21 milliárd forintot - mondta Gyopáros Alpár. A kormánybiztos közlése szerint a program részeként Győr-Moson-Sopron vármegyében több mint egymilliárd forintból 60 plébániaépületet újítottak fel, Veszkényben két pályázati körben történt a plébánia felújítása, 60 millió forint támogatásból.

Az ünnepi beszédet követően Berta Tibor katolikus tábori püspök áldotta meg a felújított plébánia épületét, majd a község Keresztelő Szent Jánosnak szentelt templomában bérmálással egybekötött szentmisét tartottak.

Instagram