Hírek / érdekességek

1405 nyertes, falvakban működő civil szervezet jut támogatáshoz

A kormány a kiemelkedő érdeklődés miatt megháromszorozta a Falusi civil alap elnevezésű, a Magyar falu programban meghirdetett pályázat keretösszegét - közölte a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos pénteken a pályázat eredményét ismertető sajtótájékoztatón, Budapesten.

 

Gyopáros Alpár elmondta, hogy a Magyar falu program keretében idén már harmadszor hirdettek eredményt. Először 8 milliárd forinttal a falvakban működő kisboltokat, majd egy újabb pályázat nyomán 5 milliárd forinttal a falusi utcák, járdák felújítását támogatták. Ezúttal a falusi civil szervezetek támogatására 2023. július 31-én kiírt pályázat eredményét hirdették ki. A pályázatot eredetileg egymilliárd forint keretösszeggel hirdették meg, de a kormány - a nagy érdeklődés miatt - megháromszorozta a támogatási összeget, így most 3 milliárd forinton osztozhatnak a nyertes civil szervezetek - tette hozzá Gyopáros Alpár. Így 1405 nyertes, falvakban működő szervezet jut támogatáshoz ingatlanra, eszközbeszerzésre, programszervezésre és gépjárműbeszerzésre.

A kormánybiztos hangsúlyozta, hogy a falvakban működő civil szervezetek "pótolhatatlan tevékenységet végeznek", lokális szinten képviselik a kultúrát, a sportot, a hagyományőrzést, vagy éppen a falvakban élők biztonságáért, egészségmegőrzéséért, támogatásáért dolgoznak a "közösségi élet motorjaiként". Ezért döntött úgy a kormány 2020-ban, hogy működésüket a Magyar falu programon keresztül is segíti, így négy év alatt 23 milliárd forint került a kistelepülési civil szervezetekhez céljaik megvalósítására, 7400 nyertes pályázat keretében - tette hozzá a kormánybiztos.

A pályázat részletes eredményei a www.kormany.hu honlapon érhetők el.

Instagram