Hírek / érdekességek

Történelmi jelentőségű a Magyar Falu Program

Történelmi jelentőségűnek nevezte a kormány által indított Magyar Falu Programot a Miniszterelnökség modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztosa a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Vámosatyán csütörtökön.

 

Gyopáros Alpár a község központjában felállított, a program tiszteletére emelt kopjafa átadásán arról beszélt, hogy szerte az országban ezer falubuszt, 1700 új orvosi eszközparkot, mintegy hatszáz felújított orvosi rendelőt és ugyanennyi óvodát adtak át, valamint kétezer belterületi utca és 1500 játszótér felújítását valósították meg a kistelepülések a program pályázatai segítségével. Hangsúlyozta: a program másik jelentősége az volt, hogy visszaadta a falusi emberek hitét, azt a hitet, amely évszázadokon keresztül a legnehezebb történelmi időszakokban segítette a magyar falvakat.

"Bízom benne, hogy a falusi emberek érzik ezt, és ebben a hitben megerősödve látják a jövőjüket a legkisebb magyarországi kistelepüléseken is" - fogalmazott Gyopáros  Alpár, hozzátéve, ha ez így lesz, akkor a falvak biztosan túlélnek majd minden nehézséget.
A kormánybiztos emlékeztetett: a Rákosi- és a Kádár-érában tudatosan "ösztönözték" a falusiakat arra, hogy a városokba költözzenek és az erőltetetten fejlesztett nehézipart szolgálják ki. A falvak a hatvanas és a hetvenes években kezdtek el drasztikusan kiürülni; ezt a "hagyományt" követve 2002 és 2010 között "folytatódott ez a történet", a baloldali kormányok direkt és indirekt módon arra ösztönözték az embereket, hogy hagyják el a falvaikat és költözzenek városokba - mondta Gyopáros  Alpár.    Hozzátette, községi iskolákat és óvodákat zártak be, közlekedési vonalakat szüntettek meg és eladósították a vidéki családokat; emiatt a kistelepüléseken volt a legmagasabb a munkanélküliség.


Tilki Attila, a térség fideszes országgyűlési képviselője a kormánybiztos szavait megerősítve hangsúlyozta, a Magyar falu program valóban visszaadta és visszaadja az itt élő emberek hitét. A vásárosnaményi székhelyű választókerületben található falvak az elmúlt mintegy három évben csaknem hatmilliárd forint pályázati támogatást kaptak fejlesztéseik megvalósítására - emlékeztetett a képviselő. Elmondta, egészségügyi beruházásokra, azaz például háziorvosi rendelők, orvosi eszközök és szolgáltatások, illetve a védőnői szolgálat fejlesztésére csak ez a választókerület 881 millió forint támogatást kapott.

Szász József, az 550 lakosú község független polgármestere az eseményen elmondta, a vámosatyai Büdy-vár maradványait egy turisztikai fejlesztés részeként látogathatóvá szeretnék tenni, ehhez 145 millió forint támogatást kapott a település.

 

Fotó:MTI

Instagram