Hírek / érdekességek

Minden kistelepülés óvodája megújul

A Magyar Falu Program addig folytatódik, ameddig valamennyi kistelepülés óvodáját fel nem újítják - mondta a Miniszterelnökség modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztosa csütörtökön a Bács-Kiskun megyei Tompán.

 

Gyopáros Alpár a tompai Bokréta óvoda felújított épületének átadásán ismertette: a Magyar Falu Programban az elmúlt három évben országszerte 700 kistelepülés óvodaépülete újult meg, vagy már nem működő intézményt nyitottak újra. Ezenkívül több mint ezer faluban az óvodák udvarát is sikerült rendbe tenni - tette hozzá. A kormánybiztos emlékeztetett: a Magyar Falu Program elindítását megelőzte egy felmérés, amelyben azt kutatták, hogy a falvak lakói, különösen a fiatalok miért költöztek városokba vagy miért nem tértek vissza a kistelepülésekre. A legtöbben az elköltözés egyik okaként azt jelölték meg, hogy nincs óvoda vagy azt, hogy nem volt megfelelő állapotú az intézmény épülete és az udvar - sorolta. E válaszokat figyelembe véve ad lehetőséget a Magyar Falu Program a kistelepülések óvodaépületeinek és udvarainak rekonstrukciójára - emelte ki Gyopáros Alpár.


Bányai Gábor, Bács-Kiskun megye 5. számú választókerületének fideszes országgyűlési képviselője azt mondta: körzetének 23 településén az elmúlt hat-hét évben több mint 300 beruházást indítottak el, és ezek fele a Magyar Falu Program támogatásával valósulhat meg. A hat csoportszobás tompai Bokréta Önkormányzati Óvoda és Bölcsődébe 116 óvodás gyermek jár.


Véh László (független), Tompa polgármestere elmondta: az intézmény épületét kívülről egy pályázati lehetőségnek köszönhetően nyolc évvel ezelőtt újították fel, majd egy másik sikeres pályázatból napelemeket is kapott az óvoda. A Magyar Falu POrogramban elnyert két, összesen 31 millió forint összegű pályázati támogatásból pedig elkezdődhetett az intézmény belső felújítása is. A két ütemben elvégzett munkálatok során az óvoda mindkét épületében megtörtént a vizesblokkok és a villamoshálózat rekonstrukciója, a csoportszobák új padlóburkolatot és festést kaptak, és megújult a tálalókonyha is - jelezte a polgármester.

Instagram