Hírek / érdekességek

Huszonegymilliárd forint érkezett már a jászkunsági kistelepülésekhez

Több mint 21 milliárd forint értékben történt fejlesztés Jász-Nagykun-Szolnok megyében a Magyar Falu Programnak köszönhetően, a program folytatódik - mondta a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos szerdán Mezőtúron.

 

Gyopáros Alpár a városházán tartott doorstep sajtótájékoztatón elmondta: ezen forráson belül, 662 nyertes önkormányzati pályázatnak köszönhetően 6,5 milliárd forint értékben valósultak meg beruházások a megyében. Emellett körülbelül 124 kilométer útszakasz és 37 kisbolt újult meg a megyében a programnak köszönhetően - fűzte hozzá.


Emlékeztetett: 2018-ban hirdette meg Orbán Viktor miniszterelnök a Magyar Falu Programot, és akkor az első dolguk volt országjárásra indulni. Mint mondta: azóta is folyamatos kapcsolatban állnak a falvakban élőkkel, a fejlesztési elképzeléseket, igényeket a helyiek fogalmazták meg. A Magyar Falu Program rendkívül sikeres. Egyik pillére a falusi csok, amelyet már több 34 mint ezer család vett eddig igénybe - mondta. Hozzátette: egyelőre a falusi csok lehetősége december 31-ig áll rendelkezésre, dolgoznak azon, hogy jövő év január 1-jétől akár kibővített feltételekkel tudjon folytatódni. A mellékúthálózat-fejlesztési alprogram során mintegy 3000 kilométer útszakasz újult meg, idén jó esély van arra, hogy további legalább 1000 kilométer korszerűsödjön - közölte.


Szólt arról is, hogy a piaci szereplők támogatásán belül már 7000 falusi kisvállalkozás élt a fejlesztés, eszközbeszerzés lehetőségével és országszerte 1400 falusi kisboltot tudnak felújítani az üzemeltetők. Ezen belül több mint 100 településen már több éve, évtizede megszűntek, bezártak a kisboltok, amelyeket a támogatásnak köszönhetően indítanak újra - közölte. A pályázati alprogrammal jellemzően az önkormányzatokat célozzák, kisebb mértékben a civil szervezeteket, egyházközségeket - mondta. Az önkormányzatok feladata jellemzően például a közszolgáltatások fenntartása, a járdák, közintézmények, vízelvezető árkok, játszóterek állapotának megóvása, fejlesztése, eszközbeszerzések - sorolta. Megjegyezte: Mezőtúron a sajtótájékoztatót követően egyeztetnek a felmerült további igényekről is.


Herczeg Zsolt, a térség fideszes országgyűlési képviselője kiemelte: a térség minden településére, a kisebbekre is jut forrás a Magyar Falu Programnak köszönhetően, az eddigi fejlesztések is a helyi szükségletekhez igazodtak. A megvalósult beruházások közül példaként említette a járdaépítést, orvosi rendelő korszerűsítését, orvosi eszközök beszerzését, az úthálózatok megújítását. Hozzátette: a program segíti a települések megtartó erejének növelését is, példaként említette Mesterszállást, ahol a lakosok száma folyamatosan nő.

 

 

Fotó:MTI

Instagram