Hírek / érdekességek

50 milliárd forintból fejlődhettek a falusi kisboltok

A magyarországi kistelepüléseken 1450 kisbolt újult meg a kormány Magyar falu program támogatásának segítségével több mint 50 milliárd forint értékben - közölte a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos csütörtökön a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Tivadarban.

 

Gyopáros Alpár a 25 millió forintból korszerűsített helyi kisbolt átadásán emlékeztetett, a kezdeményezés elsősorban a falvakban működő, alapvető fogyasztási cikkeket forgalmazó boltok "megmentését", valamint felújítását és eszközvásárlását támogatja. Elmondta, körülbelül száz olyan település is részt vesz a programban, ahol az elmúlt években bezártak az ilyen jellegű vállalkozások, a támogatási rendszer elindításával azonban újra kinyitottak ezek a kereskedelmi egységek. A pályázati kiírás az üzletek hosszú távú fenntarthatóságát is segítette, a pályázók vállalhattak akár postapartneri szolgáltatást, vagy például vény nélkül kapható gyógyszereket értékesíthettek - ismertette a kormánybiztos.

Gyopáros Alpár megerősítette, a jövő évi költségvetés tartalmazza azokat a forrásokat, amelyek a Magyar falu program folytatásához szükségesek. Az MTI kérdésére a kormánybiztos elmondta, a vállalkozások saját erejével együtt több mint 50 milliárd forint tartalmazott ez a programrész. Az összeg 80 százalékát a kormány biztosította, egy pályázó maximum 60 millió forint támogatást igényelhetett - tette hozzá.

A politikus szólt arról is: a program falusi mikro- és kisvállalkozásokat segítő részében már most hétezer vállalkozásnak tudtak 2-10 millió forint vissza nem térítendő támogatást adni. Ezt az összeget székhelyük fejlesztésre, eszközök vásárlására vagy működési támogatásra használhatták fel a pályázók - mondta Gyopáros Alpár.

 

 

 

Fotó:MTI

Instagram